Megoszlanak a vélemények a bölcsességfog eltávolítással kapcsolatban. Foghúzás még a kinövés előtt? Vagy csak akkor, ha baj van?

A bölcsességfog a fogazat fekete báránya: nem elég, hogy az utolsó a sorban (mind kinövésben, mind elhelyezkedésben), de vele van a legtöbb probléma is. Az alsó 8-as fog általában a legnagyobb méretű fog, ami az emberi szájüregben található. A fog előtörése kisebb-nagyobb fájdalommal jár, súlyosabb esetekben gyulladás és szájzár kíséri.

Bár sok fogorvos úgy gondolja, hogy a bölcsességfogaktól még előtörésük előtt meg kell szabadulni, ez nem minden esetben számít jó döntésnek. Egy szabályosan növő, egészséges bölcsességfog ugyanolyan rágófognak számít, mint a hátsó fogak, és később jó szolgálatot tehet egy fogpótlás támpilléreként.

MELYEK A LEGGYAKORIBB BÖLCSESSÉGFOG PROBLÉMÁK?


Fájdalmas fogelőtörés

Amennyiben a bölcsességfog bizonyos időközönként tompán fáj vagy sajog, nem kell fogorvoshoz fordulnia. Azonban ha gyulladás kíséri és nehezen vagy egyáltalán nem tudja kinyitni a száját (ezt nevezik szájzárnak), mindenképpen keresse fel fogorvosát! Ilyenkor előfordulhat, hogy csak a fogat kell felszabadítani, körülvágni, ám szükségessé válhat a fog eltávolítása is.

Ínytasak

A részben áttört bölcsességfog körül a fog és az íny között tasak alakulhat ki, melyben gyulladást előidéző baktériumok telepedhetnek meg. Ez szuvasodáshoz, illetve gennyesedéshez vezethet, eltávolításához fogorvosi beavatkozás szükséges!

Rossz helyre növés

A bölcsességfog – utolsó fogként – sok gondot tud okozni a szabályos fogsorban. Amennyiben nem megfelelően bukkan elő, funkcióját sem tölti be. Előfordulhat, hogy túl messze nő az előtte lévő fogtól, és nem is érintkezik vele, ám gyakoribb, hogy a bölcsességfog nem felfelé, hanem az ínybe benőve, előre nő. Ilyenkor a többi, már szabályos fogat tolja össze, és helyhiány miatt az egész fogsor a középvonal felé tolódik. Ilyen esetben szájsebészeti beavatkozás szükséges!

A BÖLCSESSÉGFOG ELTÁVOLÍTÁSA MELLETT ÉRDEMES DÖNTENIE:

  • ha az előbb említett panaszok valamelyike többször ismétlődik
  • ha a fog nekifekszik az előtte álló hetes fognak, és ezért nyomja az egész fogsort
  • ha nincs elég hely az állcsontokban az előtöréséhez
  • ha soron kívül áll, és irritálja az arc nyálkahártyáját
  • fogszabályozó kezelés előtt, ha a torlódást a bölcsességfog idézte elő
  • ha körülötte az íny folyamatosan gyulladt
  • ha tasakképződés tapasztalható

BÖLCSESSÉGFOG MŰTÉT

Szerencsés esetben a bölcsességfogak eltávolítása olyan nehézségű, mint egy “sima” foghúzás. Az esetek nagy részében azonban a bölcsességfogak rendellenes helyzete miatt az eltávolítás nehézségekbe ütközik. A felső bölcsességfogak eltávolítása után az átlagos gyógyulási idő 3-4 nap, az alsóké 5-6 nap.