A szájsebészeti beavatkozások kiemelt figyelmet igényelnek. A beavatkozások helyi érzéstelenítésben fájdalommentesen és rövid gyógyulási idővel történnek.

SZÁJSEBÉSZETI BEAVATKOZÁSRA VAN SZÜKSÉGE?

Fogeltávolítás

A foghúzás / fogeltávolítás az egyik legáltalánosabb (rutin) szájsebészeti beavatkozás. Az MDent Buda fogorvosai csak a legvégső esetben javasolják a foghúzást, ha már semmilyen más módszerrel nem lehet a fogat megmenteni. Ilyen eset lehet a fogágybetegség sikertelen kezelése, az előrehaladott fogszuvasodás vagy a helyreállításra alkalmatlan fogak, gyökerek.

Gyökércsúcs resectio

A gyökércsúcs resectio a fog megtartásának egyik módja. A műtét során a gyökér-tömött fog fertőzött gyökércsúcsi részét a fogorvos eltávolítja, majd megtisztítja a közvetlen környezetét. A beavatkozás csak gyökér-kezelt fogak esetén alkalmazható. A beavatkozást követően az érintett terület kissé feldagadhat, ez természetes reakció a szervezet részéről. 1-2 nap pihenés indokolt lehet ilyen esetekben. Ezenkívül nagyon fontos a fokozott szájhigiénia, ügyeljen arra, hogy a szokásosnál is többet mosson fogat.

Ciszta műtétek

A ciszta jellemzője, hogy folyamatosan növekszik. A benne lévő folyadék nyomására a környezetében lévő csontszövet sorvad, elvékonyodik. Általában nem okoz panaszt, góckeresés során, vagy röntgenfelvétel készítésénél lehet észlelni. Fájhat, de akár lehet teljesen fájdalommentes is. Viszont, ha befertőződik, akkor a panaszok egyértelműen jelentkeznek. Fontos a megfelelő kezelés, mert akár a fog elmozdulását vagy csontveszteséget is okozhat.

Csontpótló műtétek

A csontmennyiség csökkenését okozhatják traumák, daganatok, ciszták, csontbetegségek, de akár foghiány is. A csontpótló műtét általában a mozgó, sorvadt fogak újbóli rögzítésére, illetve az implantátum beültetéshez szükséges csontágy kialakítására, vagy az implantátumot körülvevő csont megerősítésére használható