A rögzített rendszerű fogszabályozó készülékekkel még a legnagyobb mértékű torlódás is jelentős eredménnyel kezelhető. Hatékonysága abban rejlik a többi készülékkel szemben, hogy a torlódott fogakra nagyobb erőt lehet vele kifejteni.

RÖGZÍTETT FOGSZABÁLYOZÓ KÉSZÜLÉKEK

A rögzített fogszabályozók három fontos alkotóelemből épülnek fel. A brackettek a fogak felszínére erős kötőanyaggal rögzített apró “zárak”, amelyeknek mélyedéseiben fut végig az ívdrót. A brackettek az ív által kifejtett erőt a megfelelő irányba alakítják.

Az ív a brackettekben végigfutó hajlított drót, amelyet a kezelés során többször is cserélnek: kezdetben vékonyabb, rugalmasabb, a kezelés vége felé közelítve pedig egyre erősebb íveket használnak.

​A ligatúrák pedig a brackettek és a drótok egymáshoz kötését biztosítják. Leggyakrabban gumiligatúrákat alkalmaznak, amelyek apró, változatos színekben elérhető gumigyűrűk, de léteznek fém ligatúrák is.

ESZTÉTIKUS MEGJELENÉS

Ha nem akar feltűnést kelteni fogszabályozójával, akkor sem kell aggódnia: a brackettek ugyanis elérhetők esztétikus kivitelben is.

​Ezek fogszínű kerámiából, vagy teljesen átlátszó zafírkristályból készülnek, ráadásul a fém ívek léteznek fehér színben, így az esztétikus rendszerek nagyon diszkrét, ízléses megjelenést biztosítanak viselőjüknek. A kerámia- és zafír fogszabályozók brakettjei nem színeződnek el, így kevésbé kell kerülnie a kezelés során az erős árnyalatú ételeket, italokat sem.