A gyönyörű, szabályos fogak nem csak harmonikus megjelenést biztosítanak az arcnak: a szakszerűen elvégzett fogszabályozás ideális harapási viszonyokat teremt, megelőzve az állkapocsízület gyakori megbetegedéseit. A szabályos fogazat tisztítása sokkal könnyebb, így a fogbetegségek jó része is kiküszöbölhető.

A fogszabályozás tehát nem csak szebbé, de egészségesebbé is teszi fogait!

MIKOR ÉRDEMES ELKEZDENI A FOGSZABÁLYOZÁST?

A fogszabályozást érdemes már egészen kis korban elkezdeni: 4 éves korban, a tejfoggal rendelkező kisgyermekeknél a rossz szokásokról való leszoktatás a legfontosabb (pl. ujjszopás), ezt szájizomtornával vagy kivehető készülékkel lehet megszüntetni.

A „valódi kezelést” a fogváltás idején ajánlatos elkezdeni, amikor még szabályozható az állcsont fejlődése és a fogívek kialakulása. Ebben az életkorban elegendő a kivehető, illetve kisebb méretű felragasztott fogszabályozó készülék. Ezeknek előnye, hogy maradó fog eltávolítása nélkül lehet befolyásolni a fogak és az állcsont növekedését. A maradó fogazat kialakulása után általában már csak a fogak eltávolításával lehet tökéletes eredményt elérni.

A fogszabályozó kezelés során alkalmazott különböző kivehető és rögzített készülékek egyaránt elősegítik a fokozott lepedékfelhalmozódást, ezért a nem megfelelő szájhigiénia esetén megnő a fogszuvasodás és az ínygyulladás veszélye. Ilyenkor fogszabályozó kezelőorvosunk a fluoridos fogkrémek használata mellett speciális fogköztisztító eszközöket és egyéb kiegészítő fluoridos készítményeket írhat elő.

FELNŐTTKÉNT VÁGNA BELE A FOGSZABÁLYOZÁSBA?

Természetesen idősebb korban is lehet szabályozni a csálé fogazatot. Megfelelő készülékkel nem csak a kusza fogsor, hanem akár a fogágybetegségtől kilazult fogak is megszilárdíthatók. Ideális választás felnőtteknek a porcelán brackettek és a fogszínű teflonnal bevont fogszabályozó ív.

FOGSZABÁLYOZÓ KÉSZÜLÉK TÍPUSOK

Rögzített rendszerű fogszabályozó készülékek

A rögzített rendszerű fogszabályozó készülékekkel még a legnagyobb mértékű torlódás is jelentős eredménnyel kezelhető. Hatékonysága abban rejlik a többi készülékkel szemben, hogy a torlódott fogakra nagyobb erőt lehet vele kifejteni.

Kivehető fogszabályozó készülék

A kivehető fogszabályozó készülékek használata leginkább a gyermekkorban gyakori. Amennyiben kisebb mértékű a torlódás, akár felnőtt korban is megfelelő megoldást nyújthat a fogak rendezésére.